Het land van Bruegel.

Huur een Vespa, 2PK of e-bike en laat deze route u meenemen doorheen “het land van Bruegel” en langsheen de monumenten die werden vereeuwigd door de meesterlijke hand van Bruegel.

Doet de naam “Pieter Bruegel De Oude” of “Boeren-Breugel” een bel rinkelen? Deze Vlaamse kunstschilder, geboren te Breda of Bruegel in 1525 of 1530, verhuisde in 1563 van Antwerpen naar Brussel en werd verliefd op het glooiend landschap van de Pedevallei. In veel van zijn schilderijen vinden we Pajotse elementen terug, denk maar aan het kerkje van Sint-Anna-Pede dat duidelijk herkenbaar is in het schilderij “De Parabel van de blinden”. Pieter Bruegel stierf in 1569 en werd begraven in de Kapellekerk te Brussel.

Op deze route mag u zeker ook het Kasteel van Gaasbeek en het Trammuseum te Schepdaal niet missen!

Het kasteel werd meerdere malen verwoest en heropgebouwd en evolueerde zo van burcht tot een kasteel in romantische neostijl. De laatste eigenares, markiezin Marie Arconati Visconti, richtte het kasteel deels in als museum voor haar enorme kunstcollecties. In 1921 schonk de markiezin het kasteel aan de Belgische Staat, 3 jaar later werd het een museum.

Het Trammuseum herbergt een prachtige collectie tramstellen en locomotieven waaronder het koninklijke rijtuig van Leopold II.

Wil u al deze mooie indrukken even laten bezinken dan kan dat bij de beroemde “Witse boom”. Deze prachtige zomerlinde verbindt het landelijke van het Pajottenland met het stedelijke van de grootstad.